Gereformeerde kerk - Opstandingskerk
Nieuwe bestemming
Foto: André van Dijk
Eemweg 1
Baarn

Gemeente Baarn
Utrecht

(Kerk)gebouw

Kerk gebouwd in 1964/65 naar ontwerp van architect D. Zuiderhoek als tweede Gereformeerde kerk na de eerste kerk aan de Oude Utrechtseweg (zie daar). Architectonisch en qua detaillering, met name kleurrijke raampartijen, vooral van binnen interessante moderne kerk. Een bouwkundige bijzonderheid waren de claustra’s, de stenen in de zijmuren met kleine, ongelijk gevormde raampjes.
De tweede foto toont de kerk in opbouw, waar Jan Dekker (van hem ontvang ik vele foto's en gegevens over kerken in Nederland) als krullenjongen de kerk heeft helpen uitzetten.
In april 1964 werd de eerste steen gelegd, door dominee Krijger samen met de vierjarige Elsbeth Eringa.
De ingangspartij werd geflankeerd door een catechisatie- en een consistoriekamer. Door het entreeportaal met daarbij de garderobe en toiletgroep werd de langwerpige kerkzaal betreden met in het verlengde daarvan het liturgisch centrum.
De Opstandingskerk had een prachtige akoestiek. Dat was een opluchting, want volgens deskundigen kun je dat van tevoren nooit zeker weten. Het werd ook een kijk-kerk. Omdat er geen zijvleugels waren, zoals in de Kruiskerk, was de kerkzaal goed geschikt om bijvoorbeeld dia’s te vertonen..
In de jaren negentig groeide het besef dat alle kerkgangers wel in één gebouw pasten. De keus viel op de Oude Utrechtseweg, met zijn grote kerkplein en bijgebouw, Het Brandpunt.
De kerk is in 1995 gesloten en verkocht aan een projectontwikkelaar. In de kerk heeft woningbouwvereniging SBO te Amersfoort in 1997 12 koopwoningen gebouwd, zes gelijkvloers en zes op de eerste en tweede etage. Het gebouw heet nu Ruysdaelhof.
De klokken gingen naar het buitenland.
Van de opbrengst van de verkoop werden Kruiskerk en Brandpunt groots gerenoveerd en werden beide gebouwen ook binnendoor met elkaar verbonden.

Bronvermelding van het (kerk)gebouw

Boeken
-
Tijdschriften en andere uitgaves
contactbrief voor kerkenverzamelaars 35(1996)24, 36(1996)30, 44(2000)39, 46(2001)27

Orgel locaties

Naam gebouw Plaats Periode
Gereformeerde kerk - Opstandingskerk Baarn -

Orgelhistorie

b:
- het orgel is in 1995 verkocht aan een kerk in Huizen ??

Dispositie

-

Geen
foto
beschikbaar

Bronvermelding van bovenstaand orgel

Boeken
Geen informatie aanwezig
Tijdschriften en andere uitgaves
Geen informatie aanwezig
Laatste update: 2017-04-27 12:05:23