Christelijk Gereformeerde kerk (CGK) - Gereformeerde Kerk vrijgemaakt (GKV) - Ned Gereformeerde kerk (NGV) - Koningskerk
In gebruik
Foto: B. van Aller
Mariënburghstraat 2
Deventer

Gemeente Deventer
Overijssel

(Kerk)gebouw

Kerk gebouwd in 1958/59 naar ontwerp van architect R.Th. van Remmen als RK kerk H Maria Koningin.
De kerk werd op 25 januari 2015 gesloten voor de eredienst. De kerk werd verkocht aan de 3gk-Deventer. Deze gemeente ontstond op 1 januari 2009.
Op dit moment vinden de diensten nog plaats in de aula van het Etty Hillesum Lyceum, locatie Het Slatink. Sinds haar ontstaan zocht de gemeente echter al naar een eigen bedehuis.
Architectenbureau Van Kooten uit Ouddorp en de bouwcommissie van de samenwerkingsgemeente ontwikkelden plannen om de aangekochte kerk ook voor doordeweekse activiteiten geschikt te maken.
Eind april 2018 is officieel hun nieuwe kerk in gebruik genomen. De voormalige Maria Koninginkerk heet voortaan Koningskerk.
In het nieuwe gebouw van de Christelijke Gereformeerde kerk, de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt en de Nederlands Gereformeerde kerk is veel te zien: de voorwand bestaat uit glas (Men wil transparant zijn!). Er is hard gewerkt om deze voormalige Rooms Katholieke kerk gereed te maken voor de protestantse eredienst. Sommige katholieke elementen zijn nog wel aanwezig. Voor een groot verlicht kruisbeeld staat een altaar, de tabernakel hangt aan de muur (het kastje mag nooit geopend worden – was een voorwaarde bij de overname). Ook de godslamp en een beeld van Anthonius zijn nog te zien als herinnering aan het verleden van deze kerk. Uit de vm. synagoge (later christelijke gereformeerde kerk) is ook een menora – Joodse zevenarmige kandelaar - hier geplaatst. De Samenwerkings- gemeente ontstond in 2009 en dit was een landelijke primeur. De gemeente telt nu 1100 leden.

Bronvermelding van het (kerk)gebouw

Boeken
-
Tijdschriften en andere uitgaves
contactbrief voor kerkenverzamelaars 125(2018)4-5

Orgelhistorie

-

Dispositie

-

Geen
foto
beschikbaar

Bronvermelding van bovenstaand orgel

Boeken
Geen informatie aanwezig
Tijdschriften en andere uitgaves
Geen informatie aanwezig
Laatste update: 2018-07-12 15:41:34