Vrijmetselaarsloge Concordia Res Parvae Crescunt
In gebruik
Looxmagracht 20
Sneek (Snits)

Gemeente Sneek
Friesland

(Kerk)gebouw

In 1881, zeven jaar nadat de Loge Concordia Res Parvae Crescunt (1818) was heropgericht, verrees een Loge aan de Looxmagracht.
Het gebouw is gebouwd in 1880/81 naar ontwerp van architect Meinte Ottes Schuurmans (1843-1913) te IJst als Loge van de Sneker vrijmetselaars. Het gebouw is gebouwd in neoclassicistische stijl. Het pand heeft een uiterst bezienswaardige inrichting. De Tempel is daar het voornaamste onderdeel van.
De Loge werd op 16 april 1881 in gebruik genomen.
Bij binnenkomst is links een bestuurskamer. Rechts een keuken en de garderobe. Aan het einde was links een deur naar de voorhof, daarachter was de werkplaats met zuilen in Korinthische Orde, langs de wanden die wit waren gepleisterd. Het tableau lag onder het raam. In het oosten was een troon geplaatst met paars-gele gordijen, de kleuren van de loge.
In de jaren 1920 begon het gebouw gebreken te vertonen. De architect Herman Ambrosius Jan Baanders kwam op 13 mei 1933 naar Sneek voor advies. Hij kwam met een nieuw plan: het ontwerp van een nieuwe Tempel in het bestaande gebouw. Het ontwerp oogstte grote bewondering en vormde de grondslag voor vrijwel alle ontwerken sindsdien.
Verbouwing vrijmetselaarsloge in 1938/39 onder leiding van broeder-architect Herman Baanders (1876-1953).
Heringebruikname van de werkplaats op 31 januari 1939 (23 februari 1939). Willem Pijper (1894-1947) componeerde op verzoek twee adagia's, en woonde als leerling-vrijmetselaar de ingebruikname bij.
Toen de nacht viel voor de Vrijmetselarij heeft de bezetter gelast de Tempel te ontmantelen. Het gebouw werd aan de Nederlandse NSB als clubgebouw ter beschikking gesteld. De Nederlanders hebben voor vergaande vernieling gezorgd.
Broeder Baanders wilde na de Tweede Wereldoorlog niet meewerken aan de herbouw van de tempel. Aan een lokale architect is toen gevraagd te Tempel te herstellen. Op punten is toen afgeweken van het oorspronkelijke ontwerp. Op 31 augustus 1938 kon de Tempelbouw aanvangen.
Op 30 maart 1951 werd de herbouwde Tempel weer in gebruik genomen.
Het gebouw staat 13 centimeter uit het lood.
In 1984 is de Loge Concordia Ad Libertatem opgericht.

Bronvermelding van het (kerk)gebouw

Boeken
-
Tijdschriften en andere uitgaves
het juweeltje van Sneek, De Baanders Tempel 2018

Orgel locaties

Naam gebouw Plaats Periode
Vrijmetselaarsloge Concordia Res Parvae Crescunt Sneek -

Orgelhistorie

- In de hoek stond een oud Frans harmonium. Dat is nooit gebruikt omdat de klank te hard was

Dispositie

-

Geen
foto
beschikbaar

Bronvermelding van bovenstaand orgel

Boeken
Geen informatie aanwezig
Tijdschriften en andere uitgaves
Geen informatie aanwezig
Laatste update: 2018-08-07 16:33:41