Hervormde kerk St Paulus
Afgebroken

Geen
foto
beschikbaar

Kerkring
Eversdijk

Gemeente Kapelle
Zeeland

(Kerk)gebouw

Eversdijk is een buurtschap en een voormalige heerlijkheid in de gemeente Kapelle. De buurtschap vormde tot 1815 een eigen gemeente totdat het werd opgenomen in de gemeente Kapelle. Eversdijk is gebouwd in de typische ringdorpstijl die vrij algemeen is op Zuid-Beveland. Eversdijk ontstond in de elfde eeuw en lag diep in het veengebied. Aan het veen dankte het zijn ontstaan, want dit kon worden uitgegraven en verkocht. De naam van het dorp is afkomstig van een onbekende Everdeis, die hier door de dorpsbewoners een klein dijkje liet aanleggen.
Op het snijpunt van twee wegen met een verbindingsweg met een middeleeuwse kerkring lieten de nakomelingen van Everdeis de aan St Paulus gewijde kerk bouwen. De kerk van het naburige ’s Heer Abtskerke fungeerde als moederkerk.
De klok was in 1525 door Petrus Waghevens gegoten en had een zeer zuiver geluid. De klok droeg het volgende opschrift: Sebastiaen ben ic ghegoten van Peter Waghevens te Mechelen binnen lof heb God tot rechter minnen, MCCCCCLLD Onder dit kringvormig opschrift ziet men vier afbeeldingen, minder fraai en zuiver bewerkt, wellicht voorstellingen uit het leven van de heilige Sebastiaan.
Vanaf de Reformatie stond de kerk ongebruikt en leeg.
In de loop van de achttiende eeuw werd Eversdijk een gehucht.
De verwaarloosde kerk stortte in 1821 in en moest worden gesloopt, een lot dat de toren in 1840 trof.
Op 11 juni 1840 is de klok openbaar verkocht. Toen de klok van 's Heer Abtskerke was gescheurd en onbruikbaar was geworden, is de klok uit Eversdijk daar door een ruil met de burgerlijke gemeente Kapelle terechtgekomen.
Binnen de kerkhofmuur, waartussen in 1821 de kerk instortte, worden enige bijzondere bomen en een paar graven in stand gehouden.

Bronvermelding van het (kerk)gebouw

Boeken
-
Tijdschriften en andere uitgaves
contaktbrief voor kerkenverzamelaars 47(2002)35

Orgel locaties

Naam gebouw Plaats Periode
Hervormde kerk St Paulus Eversdijk -

Orgelhistorie

-

Dispositie

-

Geen
foto
beschikbaar

Bronvermelding van bovenstaand orgel

Boeken
Geen informatie aanwezig
Tijdschriften en andere uitgaves
Geen informatie aanwezig
Laatste update: 2018-06-22 11:46:42