Gereformeerde kerk
Nieuwe bestemming

Geen
foto
beschikbaar

Terbregse Rechter Rottekade
Rotterdam

Gemeente Rotterdam
Zuid-Holland

(Kerk)gebouw

Kerk gebouwd in 1931 in houtskeletbouw volgens de typologie van de Noorse staafkerk langs de Rotte. Glas-in-loodramen maakten onderdeel uit van het oorspronkelijke ontwerp.
De kerk deed dienst tot 1961. Toen nam een garagebedrijf zijn intrek in de kerk. Alle religieuze elementen werden aan het zicht onttrokken en de kerk werd voorzien van aluminium platen, zodat het gebouw zo effectief mogelijk als garage en opslagloods kon functioneren.
De huidige eigenaren van de kerk besloten er hun woonhuis van te maken. Daarvoor was een ingrijpende verbouwing noodzakelijk. Architectenbureau Ruud Visser maakte samen met Peter Boer een ontwerp waarin de kerk grotendeels in oude luister is hersteld.
Bijzonder is dat de woning niet de gehele kerk beslaat, maar als een losse kubus in de omvangrijke ruimte van de kerk is geplaatst, waardoor sprake is van een huis in een kerk. Tevoorschijn kwamen het oorspronkelijke houtskelet en de glas-in-loodramen, die nu weer een markant onderdeel vormen van de kerkwoning.
Het oorspronkelijke koor van de kerk is iets ingekort om plaats te maken voor een terras. Bovendien is de gevel aan de kant van de Rotte opengewerkt.

Bronvermelding van het (kerk)gebouw

Boeken
-
Tijdschriften en andere uitgaves
-
Laatste update: 2014-01-29 14:32:09