Gereformeerde kerk
Nieuwe bestemming
Foto: Flip Veldmans
Vleerdamsedijk 24
Rockanje

Gemeente Westvoorne
Zuid-Holland

(Kerk)gebouw

De gemeente is op 26 juni 1887 opgericht. Het was al geruime tijd bekend dat men zich aan het Hervormde gezag wilde onttrekken. De reden was dat daar niet meer de zuivere Gereformeerde leer van voor 1816 verkondigd werd. Men wilde terugkeren tot de Dortse Kerkorde 1618/1619, die tot 1816 ook door de Ned Hervormde Kerk van Rockanje in gebruik was. Gezamenlijk met Tinte heeft men de uittreding uit de Ned Hervormde Kerk van Rockanje voorbereid.
Er worden samenkomen gehouden op boerderij “Waelenstein”. Deze boerderij, eigenaar en bewoner D. Hoogvliet, stond aan de Vleerdamsedijk, dat nu het tegenwoordige Vredeheim is.
In de woning naast de kerk heeft toen het echtpaar Pieter Hoogenboom zijn intrek genomen. Deze hielden ook de kerk schoon en waren dus het eerste kostersechtpaar van de kerk.
In 1890 wordt besloten een avondmaalstafel te maken. Op 8 juni 1891 besluit men een avondmaalsstel te kopen.
Op 14 september 1891 werd een belangrijk besluit genomen wat de kerkdiensten betrof. Tot nu toe werd er één kerkdienst per zondag gehouden. Men besloot in het vervolg elke zondag twee diensten te houden.
In het toen in gebruik zijnde kerkje – later verbouwd tot kosterswoning en consistorie – was de verstaanbaarheid van de sprekers bepaald niet van een goede kwaliteit, want er werd op 16 november 1891 besloten een klankbord boven de preekstoel te maken.
Op 21 november 1899 is er een ledenvergadering belegd speciaal om over het kopen van de kerk te praten.
Op 27 februari 1900 wordt een kerkje aan de Vleerdamsedijk overgeschreven op naam van de Gereformeerde kerk te Rockanje.
In verband met het opknappen van de kerk in 1903 wordt geld geleend “om er een houten plavond in te maken en in plaats van die houten binten er ijzeren voor in de plaats te brengen”.
In februari 1904 besluit men om een ijzeren hek voor de kerk te plaatsen.
Op 1 november 1910 wordt gesproken over het verbouwen van de kerk; er zijn namelijk zitplaatsen te weinig. Op 6 mei 1912 valt er echter een heel ander besluit en wel om een nieuwe kerk te bouwen met consistorie.
Kerk gebouwd in 1912 op dezelfde plaats.
Op donderdag 19 december 1912 is het dan zover dat de nieuwe kerk op de Vleerdamsedijk, (thans garage Wijn) in gebruik kan worden genomen. In de namiddag om 5 uur had de plechtige inwijding plaats door de consulent Ds. Smallegangen van Brielle met genodigden en kerkleden.
Op 26 november 1920 wordt besloten elektrische verlichting aan te laten leggen. Dit wordt in 1922 aangelegd.
De galerij werd verbouwd in 1946 voor plaatsing van een orgel.
Voor het zomerseizoen van 1951 werd de kerk uitgebreid met een vergaderruimte aan de achterkant van de kerk met een afsluitbare open verbinding met de kerkzaal. Ook de consistorie werd opgeknapt door het aanbrengen van een plafond en een lambrisering.
In 1957 werd de kerk opgeknapt. De restauratie hield het volgende in: de muren afbikken en van een nieuwe specielaag voorzien met een vochtwerend middel; nieuw zachtboard plafond aanbrengen; kansel vernieuwen; alle banken, al het hout en ijzerwerk schilderen. Tijdens de restauratie mocht er gebruik gemaakt worden van de Ned Hervormde Kerk.
In 1958 werd er gasverwarming in de kerk aangelegd, wat een verbetering opleverde. In het voorjaar van 1959 wordt er een groot parkeerterrein bij de kerk aangelegd
Op 22 januari 1962 werd tot stichting van een bouwfonds voor een nieuw kerkgebouw besloten.
De herdenking van het 75 jarig bestaan van de kerk werd gevierd op 26 juni 1962.
Nieuwe kerk gebouwd in 1969/70 aan de Hoogvlietlaan (zie daar).
Op zondagavond 12 april 1970 wordt de laatste dienst gehouden in het kerkgebouw aan de Vleerdamsedijk.
De oude kerk met kosterswoning en grond werd verkocht aan G. Wijn te Rockanje. In november 1969 werd bij de pastorie aan de Dorpsweg een garage gebouwd, die kant en klaar werd aangevoerd.
In de zomer van 1970 komt er een verzoek van de Rooms Katholieke Gemeenschap om in onze kerk diensten te mogen houden, hetgeen zonder bezwaar wordt toegestaan.
In 2014 stond het gebouw te koop. In 2015 is het kerkje verkocht.

Bronvermelding van het (kerk)gebouw

Boeken
-
Tijdschriften en andere uitgaves
-

Orgel locaties

Naam gebouw Plaats Periode
Gereformeerde kerk Rockanje -

Orgelhistorie

Vanaf 1887 t/m 1905 was er geen harmonium of orgel in de kerk. Er werden toen voorzangers benoemd
b: huisorgel in 1906
b: Vermeulen, Schiedam voor ??
o: Vermeulen, Schiedam 1946
het orgel wordt op de eerste vrijdag van augustus 1946 in gebruik genomen
- het orgel vertoonde na twee jaar al ernstige gebreken. Dit wordt besproken met de heer Vermeulen (de bouwer) en de orgelcommissie. De heer Vermeulen besteedt niet voldoende aandacht aan deze zaak. De kerk stelt zich daarom in verbinding met de organist Feike Asma. Deze neemt contact op met de orgelbouwer en in 1949 wordt een geheel nieuw orgel geplaatst
b: Vermeulen, Schiedam 1949

Dispositie

-
Foto: Website kerk

Bronvermelding van bovenstaand orgel

Boeken
Geen informatie aanwezig
Tijdschriften en andere uitgaves
Geen informatie aanwezig
Laatste update: 2017-06-11 15:39:41