Ziekenhuis - Coolsingelziekenhuis
Afgebroken
Foto: Ansichtkaart
Lijnbaan
Rotterdam

Gemeente Rotterdam
Zuid-Holland

(Kerk)gebouw

Ziekenhuis gebouwd in 1848, ontworpen door stadsarchitect Willem Nicolaas Rose. Het ziekenhuis gold toen als het modernste ziekenhuis van Europa.
Het bekende Coolsingelziekenhuispoortje op de Lijnbaan is in september door de gemeente Rotterdam op verzoek van Heemschut aangewezen als monument. Het poortje en de grote plataan erachter vormen de enige overblijfselen van het Coolsingelziekenhuis.
In de decennia daarna is het ziekenhuiscomplex diverse malen uitgebreid. Het poortje werd in 1885 opgericht en bood toegang tot het ziekenhuisterrein aan de Crispijnstraat, waar paviljoens stonden voor de behandeling van patiƫnten met besmettelijke ziekten.
Tijdens het bombardement van 14 mei 1940 is het hoofdgebouw van het ziekenhuis, ondanks een groot rood kruis op het dak, vrijwel volledig verwoest. Op het terrein daarachter bleven enkele paviljoens, de plataan, en de ommuring met het poortje gespaard. Dit gedeelte van het ziekenhuis bleef tot in 1961 in gebruik. Het poortje werd daarna op voorstel van Historisch Genootschap Roterodamum voorzichtig steen voor steen ontmanteld en opgeslagen. In 1968 werd het, enkele tientallen meters van zijn oorspronkelijke plaats en 180 graden gedraaid, op zijn huidige lokatie op de Lijnbaan weer opgebouwd. De plek waar het poortje staat valt binnen het voormalige ziekenhuisterrein. Het plein aan de Lijnbaan werd vervolgens bewust om de oude plataan en het poortje heen gebouwd.
In 2015 was er sprake van dat het poortje zou worden verplaatst naar het Erasmus Medisch Centrum. Verschillende erfgoedverenigingen waren daar tegen, omdat het poortje zijn historische lokatie zou verliezen. Dat was voor Heemschut aanleiding om de aanvraag voor aanwijzing als gemeentelijk monument bij de gemeente in te dienen. De aanvraag werd door de gemeente gehonoreerd. De gemeente Rotterdam had in de tussentijd ook besloten een eigen monumentenschildje te ontwikkelen.

Bronvermelding van het (kerk)gebouw

Boeken
-
Tijdschriften en andere uitgaves
-

Orgel locaties

Naam gebouw Plaats Periode
Ziekenhuis - Coolsingelziekenhuis Rotterdam -

Orgelhistorie

-

Dispositie

-

Geen
foto
beschikbaar

Bronvermelding van bovenstaand orgel

Boeken
Geen informatie aanwezig
Tijdschriften en andere uitgaves
Geen informatie aanwezig
Laatste update: 2017-10-24 11:01:53