Vrijmetselaarsloge
In gebruik

Geen
foto
beschikbaar

Steenschuur 6
Leiden

Gemeente Leiden
Zuid-Holland

(Kerk)gebouw

Leids Maçonniek Centrum / Loges voor vrijmetselaren en weefsters.
Het ronde raam boven de gevel toont een passer en een winkelhaak, al eeuwenlang symbolen van de vrijmetselarij.
De Leidse vrijmetselaars zijn gevestigd in twee panden die al in de 17e eeuw zijn samengetrokken. In 1868 waren hier nog de moutfabriek "De Posthoorn" en azijnmakerij "De Twee Sleutels" gevestigd.
Vier jaar later kochten de Leidse vrijmetselaars de panden aan als onderkomen voor hun loge en lieten zij een nieuwe, sobere voorgevel optrekken.
Na de Tweede Wereldoorlog werd het compleet verwoeste interieur herbouwd door architect en logelid Jan Neisingh. Hij ontwierp de ruimte bestemd voor rituele samenkomsten. In het plafond is een aantal belangrijke sterrenbeelden aangebracht.
Het gebouw wordt gebruikt door drie loges voor vrijmetselaren (mannen) en één loge voor weefsters (vrouwen). De oudste Leidse loge, La Vertu "De Deugd" is opgericht in 1757. Wekelijks beoefent zij haar rituelen of heeft zij bijeenkomsten waarbij de kennis en de persoonlijke beleving van de vrijmetselarij verder worden verdiept. Daarnaast komen de loges L'Age d'Or (de gouden eeuw) en Sint Andries hier bijeen.
De Orde der Weefsters bestaat uit vrouwen die zich bezig houden met weven in symbolische zin. Zij zien de samenleving en ook het eigen leven als een weefsel en werken daaraan alsof ze een draad weven in een groot geheel, dat uiteindelijk een hogere oorsprong heeft. In Leiden zijn zij sinds 1999 vertegenwoordigd door de loge Rosa Ventorum (windroos).

Bronvermelding van het (kerk)gebouw

Boeken
-
Tijdschriften en andere uitgaves
-
Laatste update: 2013-11-20 18:45:55