Ziekenhuis St Elisabeth - Zrs Franciscanessen van Breda
In gebruik
Foto: Hans Vreeman
Kloosterpoort
Leiden

Gemeente Leiden
Zuid-Holland

(Kerk)gebouw

Ziekenhuis gebouwd in 1892. De ingang is via de Kloosterpoort, verbinding Hooigracht en Middelstegracht. De Leidse architecten Leo van der Laan en zijn zoon Jan van der Laan tekenden voor het hele complex. Zij hebben in de eerste helft van de 20e eeuw een groot aantal gebouwen voor rooms-katholieke instellingen in Leiden ontworpen.
Ziekenzorg, wijkverpleging en verpleegstersopleiding door Zusters Franciscanessen van Breda.
De kapel is samen met de oostvleugel gebouwd in 1930/31. In het interieur van de kapel zijn naast houtwerk en abstract glas-in-lood ook nog de ramen van Joan Collette bewaard. Zij verbeelden scènes uit het leven van Sint Franciscusen Sint Elisabeth. Verder behoren de eenvoudige koperen kroonluchters tot de oorspronkelijke inrichting. Onder de kapel was een zogenaamde Chapelle Ardente ingericht. Hierin werden de overledenen opgebaard. De kapel diende in de eerste plaats voor de godsdienstoefeningen van de zusters Franciscanessen van de Heilige Elisabeth. Oorspronkelijk afkomstig uit Breda stichtten deze nonnen in 1892 het ziekenhuis waar zij tot 1968 als verpleegsters hebben gewerkt. Zij woonden in de vleugel naast de kapel aan de zuidzijde (tegen het Anna Aalmoeshuishof).
De kapel is sinds 1972 niet meer in gebruik. Na de restauratie en verbouwing van het Elisabethziekenhuis zal deze ruimte een culturele en multifunctonele bestemming kregen.

Bronvermelding van het (kerk)gebouw

Boeken
-
Tijdschriften en andere uitgaves
-

Orgel locaties

Naam gebouw Plaats Periode
Ziekenhuis St Elisabeth - Zrs Franciscanessen van Breda Leiden -

Orgelhistorie

b: Fa. B. Pels & Zn., Alkmaar 1937; EP II vp: 12 registers

Dispositie

Geen informatie aanwezig

Geen
foto
beschikbaar

Bronvermelding van bovenstaand orgel

Boeken
Geen informatie aanwezig
Tijdschriften en andere uitgaves
Geen informatie aanwezig
Laatste update: 2013-10-30 19:14:26