RK klooster Augustijnen (OSA; OESA)
Afgebroken

Geen
foto
beschikbaar

Oudenoord 4
Utrecht

Gemeente Utrecht
Utrecht

(Kerk)gebouw

Augustijnen; Augustijnen Eremieten. Afkorting: OSA; OESA. Stichtingsjaar: 1256. Land of plaats stichting: Midden- en Noord-Italië. Vestiging Nederland: Middeleeuwen.
Doelstelling: Studie; pastoraat; onderwijs; missie. Patroonheiligen: H. Augustinus.
Geschiedenis: De Augustijnenorde ontleent haar naam en inspiratie aan Augustinus (354-430). Tal van religieuze gemeenschappen hebben zich de eeuwen door Augustinus' Regel gebaseerd. In 1256 verenigde de Paus een aantal van deze gemeenschappen in de Augustijnenorde. In Nederland bestonden er reeds in de Middeleeuwen Augustijnenklooster. De meeste van deze klooster werden in de tijd van de Reformatie opgeheven. Augustijnen uit de Zuidelijke Nederlanden begonnen in 1636 'staties' in Amsterdam en Utrecht in de Jerusalemsteeg (zie Rozenstraat 1). Deze en later gestichte staties, die in 1853 parochies werden, kunnen gezien worden als de aanzet tot de oprichting van de Nederlandse Provincie van de Orde der Augustijnen in 1895. Bij de oprichting van de Provincie bediende de Orde al drie parochies (De Star, Amsterdam; St. Augustinus, Utrecht; St. Augustinus, Nieuwendam). Het bezat twee kloosters: St. Monica, Utrecht (theologicum) en Mariënhage, Eindhoven (philosophicum, noviciaat). De Orde droeg zorg voor Pia Unio (Utrecht 1891) en het maandblad 'Maria van Goede Raad'. De activiteiten breidden zich uit met: onderwijs aan middelbare scholen, werk voor de thuislozen (Labre-huizen in Utrecht, Nijmegen en Eindhoven), parochieapostolaat, schriftelijk onderwijs (NSSC), vormingswerk (Vinea Domini, Vredenburg, Maartenshof), missiewerkzaamheden, geven van retraites en verzorgen van missies in diverse parochies. Ook de individuele activiteiten werden ontplooid. De uitgave van de Nederlandse Analecta, anno 2008 Augustijn Forum geheten, werd verzorgd, zoals ook het Bulletin van de Provincie. In totaal stichtten de augustijnen 12 parochies, 6 middelbare scholen, eigen opleidingen in Eindhoven, Witmarsum, Nijmegen en Culemborg en verzorgden ze 3 vormingscentra. De provincie is lid van de Derde Orde, gevormd door leken (Augustinuskring) en kloosterlingen aangesloten bij de Orde (Zusters van St. Monica). Ook werkte de Provincie mee aan de Augustijnse Beweging en de oprichting van de Familia Augustiniana.
Missielanden: Bolivia (1930); Chili; Indonesië (1952); Frankrijk (1950); Papua Nieuw-Guinea (1954).
In 1846 werd de statie in de Jerusalemsteeg te Utrecht verplaatst naar de Herenstraat.
Kerk met klooster (nog vóór de oprichting van de Provincie) in 1886 gebouwd aan de Oudenoord. Het eerste klooster in Nederland sinds de Hervorming. Patroonheilige: St. Monica. Activiteiten: Parochiepastoraat; studiehuis theologie, voortgezet in Nijmegen vanaf 1925. Tot 1929 is ook het provincialaat hier gevestigd.
Het klooster werd in 1925 verbouwd tot parochiehuis en R.K. Avondschool. In 1919 werd de kerk officeel als parochie zelfstandig.
Vertrek van de Augustijnen in 1972. In 1972 werd ook de kerk gesloten en in 1977 gesloopt.
Historie adressering: Boerhaveplein 2.
Missielanden: Bolivia (1930); Chili; Indonesië (1952); Frankrijk (1950); Papua Nieuw-Guinea (1954).
Patroonheiligen: H. Augustinus.

Bronvermelding van het (kerk)gebouw

Boeken
-
Tijdschriften en andere uitgaves
erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven

Orgel locaties

Naam gebouw Plaats Periode
RK klooster Augustijnen (OSA; OESA) Utrecht -

Orgelhistorie

-

Dispositie

-

Geen
foto
beschikbaar

Bronvermelding van bovenstaand orgel

Boeken
Geen informatie aanwezig
Tijdschriften en andere uitgaves
Geen informatie aanwezig
Laatste update: 2016-12-04 16:10:30