RK kerk Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand - Mariakerk hoofdorgel
Niet in gebruik
Deurningerstraat 214
noord
Enschede

Gemeente Enschede
Overijssel

(Kerk)gebouw

Het bestuur van de St. Jozefparochie neemt door de aanhoudende groei van de textielindustrie en de daarmee samenhangende behoefte aan arbeiders het initiatief tot de bouw van een derde parochiekerk te Enschede, vlakbij de latere Grolschfabriek en aan de rand van de wijk Roombeek.
Kerk gebouwd in 1926/27 naar ontwerp van architect Jan Stuyt (1868-1934), de bouwbegeleider/uitvoerder bij de bouw van de Jozefkerk. De Maria-kruiskerk is op de toen nog bestaande gemeentegrens Enschede en Lonneker gebouwd. Daarom zijn in de voorgevel beide gemeentewapens aangebracht.
In 1927 kon de kerk in gebruik worden genomen, maar de toren was toen nog niet voltooid. Ruim tien jaar later, in 1938, kon deze door architect Joh. Sluijmer worden afgebouwd. Het ontwerp van de toren wordt toegeschreven aan architect Stuyt. De rechts naast de hoofdingang staande fronttoren wordt bekroond door een opengewerkte vierkante lantaarn en een spits met balustrade en wijzerplaten.
Het kerkgebouw is een driebeukige kruisbasiliek, een voornaam laat werk in het oeuvre van Stuyt. Het ontwerp grijpt voornamelijk terug op de vroegchristelijke en vroegromaanse kerkbouw in Italiƫ, hetgeen kenmerkend is voor veel kerken uit de latere periode van Stuyts oeuvre. In de eindgevels (koor, dwarsschip en voorgevel) bevinden zich roosvensters. Inwendig bevindt er zich een flauw hellend, houten cassettenplafond over de hoofdbeuken. De wanden van het schip zijn gedecoreerd met patronen van siermetselwerk.
Van de inventaris komen het hoofdaltaar en vermoedelijk ook de communiebank uit het atelier van J.E. Brom in Utrecht en deze dateren uit de bouwtijd.
De kerk bleef in de oorlog 1940-1945 gespaard, maar het ernaast staande parochiehuis niet.
Het kerkinterieur is in de jaren zestig gewijzigd. Toen ontstond er in de viering een nieuw priesterkoor, als gevolg van de veranderde liturgische wensen rond het Tweede Vaticaans Concilie. Van het oorspronkelijke hoofdaltaar van Brom verdween het ciborium (overhuiving of baldakijn).
De verplaatsbare inventarisstukken uit de RK kerk H Geest zijn overgebracht naar deze kerk.
Tijdens de vuurwerkexplosie op 13 mei 2000 is deze kerk ernstig beschadigd. Er verdwenen veel dakpannen en er was grote glasschade. Ook binnen waren diverse beschadigingen. Te midden van glas, puin en rommel stond het Mariabeeld nog onbeschadigd op haar console.
In voorjaar 2001 was het herstelwerk zover gereed dat de Paastijd weer in de een kerk kon worden gevierd. Later zijn de beschadigde glas-in-loodramen hersteld.
De kerk zou worden gesloten, zo werd voorjaar 2005 bekend gemaakt. De parochie zou de kapel van het Ariƫnshuis in Mekkelholt gaan gebruiken (zie daar). Er werd over gesproken van de gesloten kerk een bovengrondse begraafplaats te maken.
De hierboven genoemde plannen uit 2005 tot sluiting van deze kerk zijn in latere instantie (vooralsnog) ingetrokken. Wegens de uitstekende akoestiek wordt deze kerk in toenemende mate ook gebruikt voor concerten.
Voorgenomen sluiting 1 januari 2016. De kerk is geslotem per 3 januari 2016; de kerkgangers zijn nu aangewezen op de St. Jozefkerk (zie daar).
Over de verkoop van de Mariakerk wordt nog onderhandeld, maar ook deze kerk is inmiddels volledig ontruimd.

Bronvermelding van het (kerk)gebouw

Boeken
Geen informatie aanwezig
Tijdschriften en andere uitgaves
Geen informatie aanwezig

Hoofdorgel

Orgel locaties

Naam gebouw Plaats Periode
RK kerk Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand - Mariakerk hoofdorgel Enschede -

Orgelhistorie

b: Fa. Jos H.. Vermeulen, Alkmaar 1952; EP unit II vp: Hw 7-Pos 7-Ped 8
o: 2016 naar een kerk in POLEN

Dispositie

1952 (Vermeulen):
Hoofdwerk (I) C-g3
Prestant 16, Prestant 8, Bourdon 8, Octaaf 4, Roerfluit 4, Superoctaaf 2, Mixtuur IV-V
Positief (II) C-g3
Salicionaal 8, Zing Prestant 4, Nachthoorn 4, Nasard 2 2/3, Terts 1 3/5, Sesquialter II, Schalmei 8, Tremolo
Pedaal C-f1
Prestant 16, Subbas 16, Octaaf 8, Gemshoorn 8, Gedekt 8, Superoctaaf 4, Fluit 4, Superoctaaf 2
Koppelingen: Manuaal I-Manuaal II, Manuaal I-Manuaal II 16, Pedaal-Manuaal I, Pedaal-Manuaal II
Speelhulpen: 1 vrije combinatie, 4 vaste combinaties (p - mf - f - tutti), Automatisch pedaal, Generaal
Toets- en registertractuur: electro-pneumatisch. Windladen: kegellade
Foto: Michiel van 't Einde

Bronvermelding van het hoofdorgel

Boeken
-
Tijdschriften en andere uitgaves
contactbrief voor kerkenverzamelaars 27(1992)17, 39(1998)21, 44(2000)36, 46(2001)24, 54(2005)18
Laatste update: 2018-09-20 16:04:42