Gereformeerde kerk
Nieuwe bestemming
Foto: André van Dijk 1959
Hollands End 26
Ankeveen

Gemeente Wijdemeren
Noord-Holland

(Kerk)gebouw

Toen er in 1834 een splitsing ontstond tussen de Hervormde- en de Gereformeerde Kerk voelde een klein groepje Ankeveners zich meer verbonden met de Gereformeerde opvattingen. Wekelijks trokken zij over de Dammerkade of het Bergse Pad naar Nederhorst de Berg voor het luisteren naar het Woord.
Kerk gebouwd in 1895 door meester timmerman J. Hagen op het terrein van de groentekweker N. Holdinga aan het Hollands End. Inwendig bestond het uit één ruimte met een tongewelf, kansel, orgel en dertig zitplaatsen.
De kerkruimte van 6 bij 4 meter is zo gevuld, dat men bij binnenkomst het eerst getroffen wordt door de kansel waarop een statenbijbel uit 1868. Voor de kansel bevindt zich een lezenaar, die bevestigd is aan een hek. Enkele houten banken bieden plaats aan dertig kerkgangers. Aan beide zijden van de kansel staan 2 banken voor de kerkraadsleden, de ouderling(en) en de diaken(en). Aan de tegenoverliggende zijde staat tussen een klein bankje (voor wie helemaal achterin wil zitten), een potkachel en een harmonium.
Ondanks alle goede bedoelingen bleef het voortbestaan van de kleine kerkelijke gemeente op het Hollands End van Ankeveen zorgelijk.
In 1965 werd het kerkgebouwtje voorgoed verlaten en werd het voor particuliere doeleinden in gebruik genomen.
Het "kleinste kerkje van Nederland" is in 2012 gerestaureerd. De toekomst is de eigenaar daar dankbaar voor.

Bronvermelding van het (kerk)gebouw

Boeken
-
Tijdschriften en andere uitgaves
-

Orgel locaties

Naam gebouw Plaats Periode
Gereformeerde kerk Ankeveen -

Orgelhistorie

- harmonium

Dispositie

-

Geen
foto
beschikbaar

Bronvermelding van bovenstaand orgel

Boeken
Geen informatie aanwezig
Tijdschriften en andere uitgaves
Geen informatie aanwezig
Laatste update: 2017-04-11 14:15:34