Sanatorium Zonnestraal - Ziekenhuis
Nieuwe bestemming
Foto: Wikipedia
Loosdrechtse Bos
Hilversum

Gemeente Hilversum
Noord-Holland

(Kerk)gebouw

Sanatorium Zonnestraat is in 1924 gebouwd voor T.B.C.-patiƫnten door de architecten Jan Buiker en Bernard Bijvoet. Begin vorige eeuw maakte tuberculose veel slachtoffers, vooral onder diamantslijpers. Het enige medicijn in die tijd was veel rust in combinatie met licht. Het ontwerp wordt nog altijd beschouwd als een architectonisch hoogtepunt.
Het hoofdgebouw werd geopend op 12 juni 1928, tegelijkertijd met het "Ter Meulen paviljoen". Het Dresselhuys paviljoen volgde in 1931. De komst van antibiotica in 1944 drong de tuberculose verder terug.
In 1957 werd Zonnestraal een afdeling van het Algemeen Ziekenhuis onder de naam Algemeen Ziekenhuis Zonnestraal Hilversum.
In 1982 werd het gebouw door Monumentenzorg in ere hersteld. Sanatorium Zonnestraal wordt gezien als een voorbeeld van de stijl het Nieuwe Bouwen, dat in het begin van de 20ste eeuw opkomt.
Zonnestraal beslaat circa 120 hectare en ligt in het Loosdrechtse Bos. Het complex is een officiƫle kandidaat voor de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het heeft nog steeds een medische functie.
Op 7 februari 1983 werd de fusie van RK Ziekenverpleging, Diakonessenhuis en Algemeen Ziekenhuis "Zonnenstraal" een feit.
Op 11 december 1969 is de stichting "Samenwerkende Gooise Ziekenhuizen" opgericht.
Het nieuwe "Ziekenhuis Hilversum" is in 1991 in gebruik genomen (zie daar).
Zonnestraal kwam in 1993 grotendeels leeg te staan. Het huis raakte in verval. Het werd een Rijksmonument en werd in 2003 gerestaureerd.
Nu zijn in het gebouw, behalve een museum, diverse instellingen en bedrijven op het gebied van de gezondheidszorg gevestigd.
Zonnestraal staat op de voorlopige Nederlandse lijst van Unesco Werelderfgoed.

Bronvermelding van het (kerk)gebouw

Boeken
-
Tijdschriften en andere uitgaves
-

Orgel locaties

Naam gebouw Plaats Periode
Sanatorium Zonnestraal - Ziekenhuis Hilversum -

Orgelhistorie

-

Dispositie

-

Geen
foto
beschikbaar

Bronvermelding van bovenstaand orgel

Boeken
Geen informatie aanwezig
Tijdschriften en andere uitgaves
Geen informatie aanwezig
Laatste update: 2018-08-07 18:38:26