Hervormde kerk - Protestantse Gemeente De Baai
In gebruik
Lukaserf 2
Etten-Leur

Gemeente Etten-Leur
Noord-Brabant

(Kerk)gebouw

In de jaren vijftig vestigden zich veel bedrijven in Etten-Leur, voornamelijk uit de Randstad. Zij brachten veel personeel met zich mee en het aantal inwoners van Etten-Leur nam derhalve belangrijk toe. Ook het aantal kerkgangers werd steeds groter, met name bij de Hervormden en de Gereformeerden.
In Etten-Leur waren twee Hervormde kerken; één op de Markt in Etten en één op het Van Bergenplein in Leur. Er was één predikant en er waren twee kerkenraden. In 1952 zijn beide Hervormde gemeenten samengegaan.
De Gereformeerde gezinnen uit Etten-Leur behoorden tot de Gereformeerde kerk van Breda, maar gingen in Etten-Leur naar de kerk, vanwege de afstand. Het openbaar vervoer was niet optimaal en eigen (gemotoriseerd) vervoer toen was nog schaars. Na verloop van tijd voelden de "Gereformeerden" zich wel thuis in de "Hervormde" kerk. Volwassenen en kinderen gingen meedoen aan kerkelijke activiteiten.
De kerk aan het Van Bergenplein te Leur was reeds gesloten, wegens verval van het gebouw en voor één gulden aan de gemeente verkocht. Tegenwoordig wordt deze kerk het "Trouwkerkje" genoemd. Dit kerkje wordt o.a. door de gemeente gebruikt voor het sluiten van huwelijken.
Toen de kerk aan de Markt te klein werd, werd ook die verkocht aan de gemeente en doet tegenwoordig, na diverse aanpassingen, dienst als vergaderzaal voor de raad van de gemeente Etten-Leur.
Er werd een nieuwe kerk gebouwd in 1970, ongeveer halverwege Etten en Leur aan het Lukaserf. Het is een multifunctioneer gebouw en wordt "De Baai" genoemd. Aan het dak hangt een kerkklok.
PKN-kerk vanaf 16 september 2006. De officiële naam van de gemeente is de Protestantse Gemeente te Etten-Leur. In het dagelijks gebruik Protestantse Gemeente De Baai.
De kerk telde in 2011 ± 1500 leden, onder wie ook mensen uit Sprundel, Sint Willebrord en Hoeven.

Bronvermelding van het (kerk)gebouw

Boeken
-
Tijdschriften en andere uitgaves
gegevens Jan Dekker

Orgel locaties

Naam gebouw Plaats Periode
Hervormde kerk - Protestantse Gemeente De Baai Etten-Leur -

Orgelhistorie

b: dhr Caljouw maakte in 2003 een nieuwe orgelkas, en dhr Meijer te Druten plaatste in de orgelkas een binnenwerk samengesteld van gebruikte materialen; M II vp: Hw 8-Borstw 6-Ped 4
Op 13 december 2003 werd het zogenaamde 'Baaiorgel' in gebruik genomen
r: 2008; mechanieken verbeterd en een herintonatie uitgevoerd

Dispositie

2003 (vrijwilligers):
Hoofdwerk (I)
Prestant 8, Salicionaal 8, Holpijp 8, Octaaf 4, Fluit 4, Quint 2 2/3, Octaaf 2, Mixtuur II-III
Borstwerk (II)
Bourdon 8, Roerfluit 4, Nasard 2 2/3, Octaaf 2, Terts 1 3/5, Kromhoorn 8, Tremulant
Pedaal
Subbas 16, Gedekt 8 (tr.), Octaafbas, Koraalbas (tr.)
Koppels: Manuaalkoppel, Pedaal - HW, Pedaal - BW
Toets- en registertractuur: mechanieh. Windladen: sleeplade
Foto: Réne Nijsse

Bronvermelding van bovenstaand orgel

Boeken
Geen informatie aanwezig
Tijdschriften en andere uitgaves
Geen informatie aanwezig
Laatste update: 2018-10-11 14:43:56