Stichting Het Cenakel
In gebruik

Geen
foto
beschikbaar

Cenakel 1
Tilburg

Gemeente Tilburg
Noord-Brabant

(Kerk)gebouw

Klooster met kapel gebouwd in 1907/08 voor de “Congregatie van onze Lieve Vrouw der afzondering in het Cenakel”.
De aanleg van de verbinding naar de Rijksweg Tilburg-Breda in 1970 was aanleiding voor de congregatie om hun activiteiten te staken. Essentiële elementen als ruimte, rust en stilte waren onvoldoende gegarandeerd. Een aantal zusters vestigde zich in Boxtel om daar hun inspiratie, in kleiner verband, met anderen te delen.
Het gebouw werd in 1970 overgedragen aan de gemeente Tilburg, die het als onderdak liet dienen voor het Conservatorium en de Dansacademie.
De periode, dat het gebouw in gebruik was als conservatorium en dansacademie, is niet bevorderlijk gebleken voor de conditie van het gebouw. In de loop der jaren moesten steeds meer gedeeltes van het gebouw vanwege acuut gevaar worden gesloten. In 1996 was de staat van het gebouw dermate deplorabel dat het financieel onhaalbaar was om het gehele klooster te renoveren. De restauratie bleef noodgedwongen beperkt tot de voorgevel en de linkervleugel (van de Kempenbaan uit gezien). De overige vleugels zijn gesloopt, evenals de bijgebouwen die plaats hebben gemaakt voor de twee in opdracht van Stichting De Woonstad en naar een ontwerp van architect De Brouwer opgetrokken woontorens.
Met de renovatie en de restauratie van het hoofdgebouw werd begonnen in het najaar van 1997. De door toedoen van het Tivolifonds schitterend gerestaureerde kapellen hebben de functie gekregen van culturele en ontmoetingsruimten. Het beheer van de kapel werd toevertrouwd aan Stichting Het Cenakel.
In september 1998 vond het eerste pianoconcert plaats, inmiddels gevolgd door honderden concerten. Daarnaast is de kapel vast als repetitieruimte in gebruik door het Tilburgs Vocaal Ensemble.

Bronvermelding van het (kerk)gebouw

Boeken
-
Tijdschriften en andere uitgaves
-

Orgel locaties

Naam gebouw Plaats Periode
Stichting Het Cenakel Tilburg -

Orgelhistorie

b: Fa. Gebrs. van Vulpen, Utrecht 1984, schenking van het TweeSteden ziekenhuis te Tilburg , het orgel was gebouwd voor de kapel van het Maria Ziekenhuis; M II vp: Man I 4-Man II 3-Ped 1
o: 2015; het orgel van het TweeSteden Ziekenhuis werd geschonken
Op zondag 29 november 2015 is het orgel in gebruik genomen

Dispositie

1984 (Van Vulpen):
Ondermanuaal C-f3
Holpijp 8, Prestant 4, Octaaf 2, Sesquialter II 1 1/3-4/5
Bovenmanuaal C-f3
Gedekt 8, Roerfluit 4, Fluit 2
Pedaal C-d1
Bourdon 16
Manuaalkoppel als schuifkoppel. Twee pedaalkoppels
Temperatuur: Werckmeister
De grootste pijpen van de Bourdon zijn buiten de kas geplaatst.

Geen
foto
beschikbaar

Bronvermelding van bovenstaand orgel

Boeken
Geen informatie aanwezig
Tijdschriften en andere uitgaves
Geen informatie aanwezig
Laatste update: 2018-01-08 19:03:55