RK kerk H Aldegundis
In gebruik
Dorpsstraat 38
Buggenum

Gemeente Leudal
Limburg

(Kerk)gebouw

Kerk gebouwd in 1871. Een van de twee kerken in Nederland die gewijd is aan deze heilige. De andere kerk staat in Maasbree.
De kerk is door oorlogshandelingen verwoest.
Nieuwe kerk gebouwd in 1950.
De kerk wordt betreden onder de toren via een rechthoekig portaal. De entree naar het schip bevindt zich onder de zangtribune en bestaat uit een dubbele houten deur. Naast de deur staan twee ondiepe nissen. Aan de noordzijde is de gevel geopend naar de doopkapel door een spitsboog, die kan worden afgesloten met een ijzeren hekwerk. De vloer van de doopkapel is verlaagd en voorzien, evenals de vloer in het schip, met grestegels. Licht treedt toe door een spitsboogvenster. Het schip wordt van de zijbeuken gescheiden door kolommen, die de bakstenen kruisribgewelven dragen. De zijbeuken zijn voorzien van telkens twee ramen tussen de kolommen, die tegen de buitenmuren zijn opgemetseld als pilasters. Kolommen en pilasters zijn voorzien van natuurstenen kapitelen, de pilasters bovendien van natuurstenen sokkels ten behoeve van beelden. Halverwege het schip staan in de zijmuren aan beide zijden drie deuren, die toegang geven tot de biechtstoelen. Tegen de kolom aan de noordzijde van het priesterkoor staat de 18de eeuwse preekstoel. Het schip en het koor zijn van elkaar gescheiden door een triomfboog, die is uitgesneden in de oostgevel. Hieronder staan de 19de eeuwse communiebanken, die op een verhoging staan. Hierachter volgt nogmaals een verhoging. Tegen de muren van het koor is een 18de eeuwse lambrisering geplaatst. In de afsluiting staat het 18de eeuwse altaar. Het priesterkoor is voorzien van kruisribgewelven. De ribben zijn in mergel en worden gedragen door schalken. De gewelven zijn gestuukt. De muren zijn bepleisterd. Op de vloer liggen marmeren tegeltjes in een geometrisch patroon.
Na de mis op zondag 27 augustus 2000 zijn in de kerk twee glas-in-lood ramen onthuld. Die bevinden zich boven de zij-ingang van de kerk, die toegang geeft naar het kerkhof. Op de ramen is Sint Christoffel afgebeeld. De ramen zijn geschonken door de weduwe mevr T. van Bilsen-Schreurs en gemaakt door de glaskunstenaar Huub Kurvers te Deventer.

Bronvermelding van het (kerk)gebouw

Boeken
Quaedvlieg, G.M.I.: Kerkorgels in Limburg (1975)6; uitgave Provinciaal Comité‚ Limburg
Tijdschriften en andere uitgaves
contactbrief voor kerkenverzamelaars 29(1993)29, 45(2001)36

Orgel locaties

Naam gebouw Plaats Periode
RK kerk H Aldegundis Buggenum -

Orgelhistorie

b: 1848 voor oude kerk; I:
- Het orgel is in 1944 verloren gegaan
b: Gebrs. Vermeulen, Weert 1952/53; EP II vp: Hw 5-Zw 6-Ped 3
adviseur P. Zeyen namens de KKOR

Dispositie

1953 (Vermeulen):
Hoofdwerk (I)
Prestant 8, Roerfluit 8, Octaaf 4, Octaaf 2, Mixtuur III-IV
Zwelwerk (II)
Tolkaan 8, Holpijp 8, Blokfluit 4, Speelfluit 2, Sesquialter II, Schalmei 8
Pedaal
Subbas 16, Octaafbas 8, Gedektbas 8
Koppelingen: Hoofdwerk-Zwelwerk, Hoofdwerk-Zwelwerk 16, Pedaal-Hoofdwerk, Pedaal-Zwelwerk, Pedaal-Zwelwerk 4

Bronvermelding van bovenstaand orgel

Boeken
Geen informatie aanwezig
Tijdschriften en andere uitgaves
Geen informatie aanwezig
Laatste update: 2018-08-31 16:02:20