RK kapel - Antoniuskapel
In gebruik
Foto: Paul Tiellemans
Aijen 38
Aijen

Gemeente Bergen
Limburg

(Kerk)gebouw

De Sint Antoniuskapel is gebouwd in de 17e eeuw. Eenbeukig gebouw met driezijdige sluiting, steunberen en spitsboogvensters. Op het dak een - bekroond met een achtzijdig met leien bekleed - torentje. Het klokje van de kapel werd in 1648 bij de vrede van Munster aangebracht.
Tot de inventaris behoren o.a.: altaar met barokke retabel waarin een geschilderde calvarie en beeld van de H. Antonius Abt, biechtstoel.preekstoel. Houten beelden: Calvariegroepje, 1663; crucifix, 17e eeuw; H.H. Maria en Joannes afkomstig van een calvarie; madonna 17e eeuw; drie beelden van de H. Antonius Abt, circa 1600, 17e eeuw en circa 1700; H. Petrus en twee kerkbanken.
Klokkenstoel met klok van Johannes en Henricus van Trier uit 1648, mechanisch torenuurwerk van H.A. Borman, later voorzien van elektrische opwinding.
De ijzeren ramen zijn in de vorige eeuw in de kapel gemetseld. Deze bleven tot 1926. Daarna zijn ze door stenen ramen vervangen. Er werd toen ook een sacristie aangebouwd.
De tweede foto dateert uit 1910.
In 1935 is door de monumentencommissie besloten, deze kapel wit te maken omdat er anders geen behoorlijk aanzien te verkrijgen was.
Om de kapel te redden van beschietingen in de Tweede Wereldoorlog hebben enkele Aijenaren de dakruiter van de kapel gesloopt, om te voorkomen dat de kapel verwoest werd. Hetzelfde klokje uit 1648 dat door de Duitsers in 1942 werd geroofd. Na de bevrijding werd dit kostbaar bezit in de omgeving van Hamburg terug gevonden. In juli 1945 werd dit historisch klokje weer in Aijen terug gebracht. Sindsdien hangt het klokje weer in de herstelde dakruiter.
De derde foto is na de bevrijding in 1945.
Restauraties in 1995 en 2006.

Bronvermelding van het (kerk)gebouw

Boeken
-
Tijdschriften en andere uitgaves
-

Orgel locaties

Naam gebouw Plaats Periode
RK kapel - Antoniuskapel Aijen -

Orgelhistorie

b: ??

Dispositie

-
Foto: onbekend orgel

Bronvermelding van bovenstaand orgel

Boeken
Geen informatie aanwezig
Tijdschriften en andere uitgaves
Geen informatie aanwezig
Laatste update: 2018-05-20 09:31:22