Waalse kerk
Overgenomen
Foto: Maria Veldmans
Broederenkerkplein 1
Zutphen

Gemeente Zutphen
Gelderland

(Kerk)gebouw

De Broederenkerk is een 14e-eeuwse kloosterkerk waarin Dominicanen of Predikbroeders gehuisvest waren (zie daar). De kerk is in gotische stijl gebouwd en in de 16e eeuw verfraaid met gewelfschilderingen.
Na de verovering van Zutphen door prins Maurits van Oranje kwam de kerk in protestantse handen, onder meer onder de hoede van de Waalse kerk en de Nederlandse Hervormde Kerk.
In 1686 werd de Waalse Gemeente van Zutphen gesticht. De eerste voorganger van deze Waalse Gemeente was ds. Samuel Basnage de Flottemanville. Hij was predikant in het Franse Bayeux en was na de opheffing van het Edict van Nantes in 1685 naar de Nederlanden gevlucht en had zich in Zutphen gevestigd.
De Waalse kerk was met name bedoeld voor de uit de Zuidelijke Nederlanden en uit Frankrijk afkomstige burgers van Zutphen, die of vanwege de geloofsvervolgingen naar de Noordelijke Nederlanden waren gevlucht of die hier een beter bestaan zochten.
In de loop der eeuwen is de kerk weinig veranderd, behalve dat in 1772 een klein torentje aan de kerk werd toegevoegd naar ontwerp van stadsbouwmeester Thomas Wittenberg.
De zelfstandige Waalse Gemeente heeft in Zutphen bestaan tot 1821. In dat jaar werd de Waalse kerk bij Koninklijk Besluit opgeheven en ondergebracht bij de plaatselijke hervormde kerk, die na een grondige verbouwing in 1824/45 vanaf 1826 het alleengebruikrecht had van de Broederenkerk (zie daar).

Bronvermelding van het (kerk)gebouw

Boeken
-
Tijdschriften en andere uitgaves
de Mixtuur 36-37(1981)262
het Orgel 12(1974)412

Orgel locaties

Naam gebouw Plaats Periode
Waalse kerk Zutphen -

Orgelhistorie

b: vóór 1774 (volgens Hess)

Dispositie

-

Geen
foto
beschikbaar

Bronvermelding van bovenstaand orgel

Boeken
Geen informatie aanwezig
Tijdschriften en andere uitgaves
Geen informatie aanwezig
Laatste update: 2017-04-04 14:45:28