RK klooster Zrs van JMJ - meisjespensionaat Mariënbosch
Nieuwe bestemming
Groesbeekseweg 351
hoek Sophiaweg
Nijmegen

Gemeente Nijmegen
Gelderland

(Kerk)gebouw

Het klooster met meisjespensionaat Mariënbosch op de hoek van de Groesbeekseweg en de Sophiaweg werd in 1923/24 gebouwd in opdracht van de Zusters JMJ (Sociëteit van Jezus, Maria en Jozef - Zusters van de Heilige Maagd). Het is ontworpen door Charles M.F.H. Estourgie, die in Nijmegen onder andere landhuis Heyendael heeft gebouwd. Het forse gebouw, dat op een bijna onverwoestbare burcht lijkt, is van baksteen, terwijl de versieringen rondom ramen en deuren in zandsteen zijn uitgevoerd. Het klooster heeft een rechthoekige plattegrond en een binnenplaats met rondgaande kloostergang, die in 1929 echter grotendeels verdween door de bouw van een kapel aldaar.
Klooster Mariënbosch is kort na de bouw enkele malen uitgebreid. In 1924 werd dus aan de oostzijde een schoolgebouw toegevoegd, vijf jaar later volgde de bouw van de zojuist genoemde kapel.
Activiteiten: Onderwijs (internaat; M.M.S.; steno en typen; pianolessen); sociale sectie; zorg voor missie en armen.
Het klooster is in 2002 gesloten en is tijdelijk huisvesting voor Polen. Het gebouw zal worden gerestaureerd en verbouwd tot appartementencomplex. Enkele bijgebouwen zijn hiervoor al gesloopt, maar het oorspronkelijke complex blijft behouden.
In 2014 is het startsein gegeven voor de herbestemming van het klooster Mariënbosch als huisvesting voor 347 studenten door bouwbedrijven Nico de Bont en Hazenberg.

Bronvermelding van het (kerk)gebouw

Boeken
-
Tijdschriften en andere uitgaves
contactbrief voor kerkenverzamelaars 49(2003)25
erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven
Laatste update: 2016-03-28 15:35:39