RK klooster Paters Congregatie van de H Geest (CSSp)
In gebruik

Geen
foto
beschikbaar

Postweg 6
Berg en Dal

Gemeente Ubbergen
Gelderland

(Kerk)gebouw

Op 1 november 1953 vestigen zich enige paters en broeders in Berg en Dal. Het huis werd aan de Congregatie geschonken door een baron van Voorst tot Voorst. Het huis was bedoeld voor jonge paters die studeerden aan de universiteit van Nijmegen. Vestiging in het pand in 1954. Activiteiten: Studiehuis; rusthuis; Afrika Museum; propaganda.
Als officiële opening van het huis geld 15 mei 1954 en als officiële opening van het museum 19 april 1958.
Geschiedenis: [Begonnen als voortzetting van het studiehuis te Groesbeek.] Voor het toenemend aantal universiteitsstudenten, bestemd voor een toekomstig leraarschap in Weert of Gemert, werd naar een verblijf gezocht in de buurt van Nijmegen. Provinciaal pater Henri Strick vond een geschikt huis in Berg en Dal. Op 2 november 1953 werd het huis geopend en betrokken enkele paters en broeders het huis. In 1957 biedt het huis tijdelijk onderdak aan het seminarie voor late roepingen, totdat het huis in Hattem gereed was. In 1970 wordt het huis in Rhenen, waar het Provinciaal Bestuur gevestigd was, opgeheven en verhuist de afdeling Propaganda naar Berg en Dal. Naast studentenhuis werd het huis vanaf 16 mei 1954 ook gebruikt als museum over Afrika ter behoud van de oude kunst en religie van Afrika. In 1956 werd het Afrika Museum een onafhankelijke stichting en in 1957 werd in het park tegenover het huis een nieuw museumgebouw geopend. Het kantoor van het museum blijft in de benedenverdieping van het huis gevestigd. Anno 2006 bestaat het museum nog steeds en wonen er paters op het adres Postweg 6. Door haar ligging kan de communiteit gastvrijheid verlenen aan missionarissen die op controle moeten komen of na een operatie rust moeten hebben om te revalideren.
Op 16 Mei 1954 was de officiële opening van het Afrika Museum, gevestigd in enkele kamers van het huis.
In 1957 bood het huis tijdelijk onderdak aan het Seminarie voor late roepingen, totdat het huis in Hattem klaar was.
Het Afrika Museum werd op 7 april 1956 een onafhankelijke stichting, waarin de Spiritijnen deelnemen en kreeg een nieuw, eigen gebouw, wat op 19 april 1956 werd ingezegend.

Bronvermelding van het (kerk)gebouw

Boeken
-
Tijdschriften en andere uitgaves
erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven

Orgel locaties

Naam gebouw Plaats Periode
RK klooster Paters Congregatie van de H Geest (CSSp) Berg en Dal -

Orgelhistorie

-

Dispositie

-

Geen
foto
beschikbaar

Bronvermelding van bovenstaand orgel

Boeken
Geen informatie aanwezig
Tijdschriften en andere uitgaves
Geen informatie aanwezig
Laatste update: 2016-11-10 18:39:00