Gereformeerde kerk- Groenlandkerk
Niet in gebruik
Groenland 1
hoek Achterhaven
Edam

Gemeente Edam-Volendam
Noord-Holland

http://oud-edam.nl/de-groenlandkerk

(Kerk)gebouw

De kleine geloofsgemeenschap die zich in 1847 afscheidde van de Hervormde kerk kwam aanvankelijk bijeen in het huis van één van de oprichters. Later, toen de gemeente groeide, had predikant en pastorie prioriteit boven een eigen kerkgebouw.
Kerk gebouwd in 1891 naar ontwerp van architect P. de Groot. De fraaie preekstoel was afkomstig uit een klooster in Amsterdam.
In de loop van de vorige eeuw is de kerk diverse malen gerestaureerd en gemoderniseerd. De laatste zeer ingrijpende restauratie vond plaats in 1972. Inmiddels is het gebouw uitgebreid met een jeugdhuis (1968) en vergaderruimten (1982).
De gereformeerden waren in 2007 al Samen op Weg gegaan met de Evangelisch Lutherse, en de Hervormde Grote Kerk naar één Protestantse Kerk. Drie kerkgebouwen in stand houden was financieel niet haalbaar zodat de Groenlandkerk is gesloten. Op 11 oktober 2015 is de laatste kerkdienst gehouden. Er wordt gezocht naar een nieuwe bestemming voor het kerkgebouw dat een gemeentelijk monument is. De diensten worden nu gehouden in de Grote of St. Nicolaaskerk en de v/m Lutherse kerk die de naam De Swaen heeft gekregen.
De monumentale kansel is na de Hersteld Hervormde kerk te Ouderkerk aan den IJssel gegaan. Diverse banken hebben een nieuwe bestemming gevonden in de RK kerk aan de Voorhaven.
In de kerk kunnen maximaal drie appartementen komen of mogelijk een atelierwoning.

Bronvermelding van het (kerk)gebouw

Boeken
-
Tijdschriften en andere uitgaves
contactbrief voor kerkenverzamelaars 122(2018)12
gegevens Jan Dekker

Orgel locaties

Naam gebouw Plaats Periode
Gereformeerde kerk- Groenlandkerk Edam -

Orgelhistorie

Amerikaans harmonium tot 1933
b: 1850 voor ??
o: Fa. B. Pels & Zn., Alkmaar 1933
Het orgel werd in juni 1933 in gebruik genomen
b: Fa. Bernard Koch, Apeldoorn 1977; ingrijpende vernieuwing: pijpwerk uit ca. 1850 en pijpwerk uit het oude orgel; M I vp: Man 7-Ped 1
Adviseur Jan Munneke, organist der kerk
Ingebruikname op 6 april 1977 met een bespeling door Jan Munneke
- Na sluiting van de kerk bleef het orgel in de kerk "achter". Een aantal onderdelen werd gebruikt voor het orgel in kerkgebouw De Swaen aan de Voorhaven.

Dispositie

1977 (Koch):
Manuaal C-f3
Prestant 8, Bourdon 8 bas/discant, Octaaf 4, Fluit 4 bas/discant, Octaaf 2, Mixtuur III-IV bas/discant, Trompet 8 bas/discant
Pedaal C-f1
Subbas 16
Pedaalkoppeling
Toets- en registertractuur: mechanisch. Windlade: sleeplade

Bronvermelding van bovenstaand orgel

Boeken
Geen informatie aanwezig
Tijdschriften en andere uitgaves
Geen informatie aanwezig
Laatste update: 2018-08-28 11:49:24