RK Huize Duinzicht - Klein Curium
Nieuwe bestemming
Rhijngeesterstraatweg 38
Oegstgeest

Gemeente Oegstgeest
Zuid-Holland

(Kerk)gebouw

De grondslag voor de buitenplaats werd al in de 17e eeuw gelegd door de Oegstgeester baljuw en schout Lambertus de Ruyt.
In de 18e eeuw is het verbouwd tot huis dat we nu nog kennen als "Klein Curium" aan de Rhijngeesterstraatweg.
In 1834 werd de buitenplaats gekocht door mgr. Cornelius Lodovicus baron van Wijckerslooth (1787-1851), bisschop van Curium (naar de vroeg-christelijke gemeenschap in Curium op Cyprus) en heer van Schalkwijk en Weerdesteyn. Hij liet er een nieuw landhuis bouwen. In 'Klein Duinzigt', de oude baljuwswoning, stichtte hij een klooster met aanvankelijk twee zusters, belast met de zorg voor weesjes en oude lieden.
In 1850 begonnen zij hier een bewaarschool en een naaischool. Weldra werd begonnen met de bouw van een "gesticht" waarin in 1853 een wees- en oudeliedentehuis kon worden ondergebracht, het begin van het tegenwoordige huis Duinzicht.
De hofstede liet hij na aan een op te richten seminarie tenbehoeve van de missie in de Nederlandse koloniƫn, dat overigens door omstandigheden nooit tot stand is gekomen. Het later in verval geraakte huis werd in de Eerste Wereldoorlog afgebroken.
Van de uit de 18e eeuw bestaande hofstede Duinzigt is het huis aan de straatzijde, thans Klein-Curium geheten, en het oude toegangshek bewaard gebleven.

Bronvermelding van het (kerk)gebouw

Boeken
-
Tijdschriften en andere uitgaves
-

Orgel locaties

Naam gebouw Plaats Periode
RK Huize Duinzicht - Klein Curium Oegstgeest -

Orgelhistorie

-

Dispositie

-

Geen
foto
beschikbaar

Bronvermelding van bovenstaand orgel

Boeken
Geen informatie aanwezig
Tijdschriften en andere uitgaves
Geen informatie aanwezig
Laatste update: 2015-12-23 09:51:36