RK klooster Paters Congregatie van de H Geest (CSSp)
Nieuwe bestemming

Geen
foto
beschikbaar

Houtrakkerweg 18
Halfweg

Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude
Noord-Holland

(Kerk)gebouw

Herenhuis "de villa" gebouwd in 1911/12 in opdracht van Konrad Buerkli volgens het bouwplan van een bestaand herenhuis in Zwitserland, en kreeg de naam Huize Turicum (de oude naam voor Zurich). Het huis was bestemd als woning voor een "heerboer".
De villa is in 1950 gekocht door de Nederlandse Provincie van de Congregatie van de H. Geest.
Op 11 juli 1950 betrokken twee Paters en twee Broeders het huis om de Missie prokuur voor de provincie te openen.
Geschiedenis: De missieprocuur was aanvankelijk in het kasteel te Gemert gevestigd. Maar de werkzaamheden vroegen steeds meer personeel en ruimte. Aangezien er niet genoeg ruimte meer was in het kasteel zocht het provinciaal bestuur een ander huis. Men vond een geschikt gebouw in Halfweg, in de volksmond 'de Villa' geheten, met een gunstige ligging bij Amsterdam en een grote loods op het terrein. 11 juli 1950 betrok de missieprocuur de villa in Halfweg. De missieprocuur hield zich vooral bezig met het regelen van reizen van missionarissen en de verzending van goederen naar de missiegebieden. Ook missionarissen die met de spiritijnen samenwerkten, lieten hun goederen via de spiritijnse missieprocuur verzenden. In de jaren zeventig van de twintigste eeuw diende het huis ook als thuis voor jonge spiritijnen die in Amsterdam studeerden. In de decennia daarna werden de missionaire activiteiten minder, maar er werden nog steeds goederen verzonden en spiritijnen van Schiphol afgehaald.
Vooral in de vijftiger en zestiger jaren was de missie prokuur een bijeenkorf van activiteit met komende en gaande missionarissen, waar voortdurend goederen aankwamen en verstuurd werden naar alle plaatsen waar Nederlandse Spiritijnen werkten.
Vertrek uit het pand: 2007. Het huis werd verkocht.

Bronvermelding van het (kerk)gebouw

Boeken
-
Tijdschriften en andere uitgaves
erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven

Orgel locaties

Naam gebouw Plaats Periode
RK klooster Paters Congregatie van de H Geest (CSSp) Halfweg -

Orgelhistorie

-

Dispositie

-

Geen
foto
beschikbaar

Bronvermelding van bovenstaand orgel

Boeken
Geen informatie aanwezig
Tijdschriften en andere uitgaves
Geen informatie aanwezig
Laatste update: 2016-11-09 18:35:46