Gereformeerde kerk
Afgebroken

Geen
foto
beschikbaar

Koestraat
Rijnsburg

Gemeente Katwijk
Zuid-Holland

(Kerk)gebouw

Kerk gebouwd in 1838/39.,
De kerk groeide gestaag en in 1941 werd een ruimer onderkomen gevonden in de Koestraat. Een niet meer rendabele kolfbaan annex herberg werd verbouwd tot Godshuis.
Al snel bleek het kerkje te klein en in 1850 verrees in de Koestraat een nieuw, groter kerkgebouw. Een eenvoudig gebouw – zonder verwarming en geen orgel. Jarenlang was de kerkzang geleid door een voorzanger, maar in 1877 kon een orgel worden overgenomen van een RK kerk in Leiden dat in 1745 was gebouwd door de befaamde orgelbouwer Joh. Mitterreither uit Leiden.
De kerk kon niet worden verwarmd, het enige verwarmingsmiddel was de stoof. Voor aanvang van elke dienst kon men daaraan de arme kerkganger van de rijke onderscheiden. De minder gesitueerden namen hun stoof onder de ‘schoermantel ‘ mee naar de kerk. De meer draagkrachtigen lieten hun stoof door de koster ’vuren’.
Het kerkgebouw werd door het almaar groeiende aantal leden weer te klein en men stond voor de vraag het gebouw te vergroten of nieuwbouw plegen. Uiteindelijk werd besloten tot nieuwbouw. De oude kerk werd gesloopt.
Nieuwe kerk gebouwd in 1882 aan het Rapenburg (zie daar).

Bronvermelding van het (kerk)gebouw

Boeken
-
Tijdschriften en andere uitgaves
contactbrief voor kerkenverzamelaars 124(2018)19-20

Orgel locaties

Naam gebouw Plaats Periode
Gereformeerde kerk Rijnsburg -

Orgelhistorie

-

Dispositie

-

Geen
foto
beschikbaar

Bronvermelding van bovenstaand orgel

Boeken
Geen informatie aanwezig
Tijdschriften en andere uitgaves
Geen informatie aanwezig
Laatste update: 2018-05-29 13:51:35