RK klooster Zrs Dienaressen van Jezus
Niet in gebruik

Geen
foto
beschikbaar

Bierhaven I-407 t/m I-409
Rotterdam

Gemeente Rotterdam
Zuid-Holland

(Kerk)gebouw

Dienaressen van Jezus. Alternatieve namen: Dienstmaagden van Jezus; Dienaressen van Jezus. Stichtingsjaar: 1862 - 1870. Stichter, stichteres: Aug. Henriet (SJ); Angélique de Keyper. Land of plaats stichting: Rotterdam.
Geschiedenis: In 1870 opgegaan in de congregatie Zusters van de Eeuwigdurende Aanbidding van het Altijddurende Sacrament (destijds nog 'Zusters van de Eeuwigdurende Aanbidding van het Allerheiligste Sacrament).
Vestiging in het pand aan de Bierhaven te Rotterdam: 1862.
Geschiedenis: Op initiatief van de Rotterdamse pastoor Henriët SJ en Justine de Bruyn-Serruys werd in 1859 de Vereniging van de Eeuwigdurende Aanbidding gesticht. Deze vereniging was geïnspireerd op een gelijknamige vereniging in Brussel die in door Anna de Meeüs was gesticht. In 1857 werd deze vereniging omgezet in een religieuze congregatie. Net als in België werd ook in Rotterdam naast de vereniging een religieuze congregatie gesticht. Dit gebeurde in 1862 op initiatief van Angélique de Kuyper en pastoor Henriët SJ. Naast de verering van het Allerheiligste Sacrament, waren de versiering van "de Arme Kerken" en de verzorging en verpleging van armen en zieken de voornaamste doelstellingen. Het eigen woonhuis aan de Bierhaven van Angélique de Kuyper werd bakermat van deze nieuwe congregatie, later werden ook de aangrenzende panden door de congregatie betrokken. Angélique de Kuyper werd de eerste overste. In 1862-1863 werd het Sint Antoniusgesticht aan de Nieuwen Binnenweg (thans Antonius Binnenweg) gebouwd. In 1863 overleed Angélique de Kuyper. Het werk voor het Sint Antoniusgesticht werd in overgenomen door de Zusters van de Sociëteit van Jezus, Maria en Jozef. In 1870 gingen de Dienaressen van Jezus over naar de congregatie Religieuzen van de Eeuwigdurende Aanbidding aan de Eendrachtsstraat.
Vertrek uit het pand: [1870].
Historie adressering: Bierhaven lag op de plaats van de huidige Jufferstraat.

Bronvermelding van het (kerk)gebouw

Boeken
-
Tijdschriften en andere uitgaves
erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven

Orgel locaties

Naam gebouw Plaats Periode
RK klooster Zrs Dienaressen van Jezus Rotterdam -

Orgelhistorie

-

Dispositie

-

Geen
foto
beschikbaar

Bronvermelding van bovenstaand orgel

Boeken
Geen informatie aanwezig
Tijdschriften en andere uitgaves
Geen informatie aanwezig
Laatste update: 2016-11-09 09:21:23