Hervormde kerk
Nieuwe bestemming
Foto: Anton van Daal
Etersheim 10
Etersheim

Gemeente Zeevang
Noord-Holland

(Kerk)gebouw

Kerk gebouwd rond 1630 (zie hiervoor).
In de loop der eeuwen is de kerk tweemaal afgebrand
De kerk is 1900/01 in zijn huidige vorm herbouwd met materialen van de gesloopte oude kerk.
Hoge torens werden gezien als statussymbool. Het bescheiden kerkje bleek echter niet bestand tegen het gewicht van de naar verhouding grote toren, die in de jaren 80 dan ook geheel op instorten stond en om deze reden helaas is afgebroken. Hierdoor heeft het kerkje een bijzonder uiterlijk. Tot 1971 is het gebouw als Hervormde kerk in gebruik geweest, Links van de kerk ligt, op een hoger gelegen terrein, het kerkhof. Rechts van de kerk stond de voormalige pastorie.
Door het teruglopend aantal kerkbezoekers werd de kerk afgestoten voor het kerkelijk werk en in 1971 verkocht is aan particulieren en verscheidene malen van eigenaar en functie gewisseld. Het gebouw deed vervolgens dienst als theater. Ook de Amsterdamse satanskerk huurde het gebouw enige tijd.
In deze periode zijn er ook verdiepingen in de kerk aangebracht om het geschikt te kunnen maken voor particuliere bewoning. Sinds 2002 zijn de eigenaren en bewoners van de kerk bezig het gebouw meer en meer te veranderen in een droomhuis.
In 1984 is het kerktorentje wegens bouwvalligheid gesloopt. Er resteert van de toren nog slechts een afgeknot onderstuk.
Vanaf januari 2012 is op een binnen de kerkruimte gebouwde etage een kamer te huur als "Bed and breakfast" accommodatie..
In augustus 2009 is bij archeologische opgravingen in het Markermeer nog een 12e eeuwse sarcofaag gevonden. Ook gaan er legenden over een mogelijke schat die in het Markermeer zou liggen, daar begraven door boer Dirk Smit, die weigerde belasting aan de Spanjaarden te betalen tijdens de 80-jarige oorlog.

Bronvermelding van het (kerk)gebouw

Boeken
-
Tijdschriften en andere uitgaves
contactbrief voor kerkenverzamelaars 6(1981)8
gegevens Jan Dekker

Orgel locaties

Naam gebouw Plaats Periode
Hervormde kerk Etersheim -

Orgelhistorie

-

Dispositie

-

Geen
foto
beschikbaar

Bronvermelding van bovenstaand orgel

Boeken
Geen informatie aanwezig
Tijdschriften en andere uitgaves
Geen informatie aanwezig
Laatste update: 2018-10-10 14:48:29