Groot Gasthuis - St Joseph Paviljoen
Nieuwe bestemming
Foto: Gerard Willemsen
Nieuwstraat
Gasthuiskwartier
's-Hertogenbosch (Den Bosch)

Gemeente 's-Hertogenbosch
Noord-Brabant

(Kerk)gebouw

Van de 34 gasthuizen in Den Bosch was het Groot Gasthuis het belangrijkste. De geschiedenis van dit bijzondere rijksmonument aan de Nieuwstraat gaat terug tot de late middeleeuwen omstreeks 1250. Het gasthuis voorzag de armen van medische zorg. Het is een van de oudste ziekenhuizen van Nederland.
Grote kapel gebouwd in 1487 waarin dagelijks missen werden opgedrachen.
De kapel bezat de rechten van een parochiekerk.
Tijdens de 18e eeuw maakte het Groot Ziekengasthuis deel uit van de Godshuizen, een overkoepelend orgaan voor de verschillende katholieke zorginstellingen. Aan het begin van de 20e eeuw kwam er een nieuw ziekenhuis, een zusterhuis met kapel en een paviljoen voor patiënten die leden aan besmettelijke ziekten.
Het St Joseph Paviljoen is in zijn huidige vorm een gehalveerde versie van het oorspronkelijke gebouw uit 1888. Het werd gebouwd als polikliniek en operatiekamer en kwam daarna in gebruik als mortuarium en rouwkapel. De vroegere entreepoort is nu opgenomen in de zuidelijke gevel.
Het reliëf van de beeldhouwer Hendrik van der Geld stelt de zeven werken van barmhartigheid voor.
Met de bouw van een nieuwe polikliniek manifesteerde de instelling zich prominent aan de Nieuwstraat. Bij een nieuw entreegebouw paste ook een nieuwe bouwstijl, ook wel de zuidelijke variant van de Amsterdamse school genoemd.
Dit gebouw, met een rijke historie, krijgt een nieuwe toekomst, wederom zorg gerelateerd. De Boschstede, onderdeel van Domus Magnus, heeft als doel zorgen dat ouderen kunnen blijven leven en wonen zoals zij gewend zijn. De 38 luxe woonzorgappartementen worden volledig afgestemd op de mobiliteits- en veiligheidsbehoeften van ouderen..

Bronvermelding van het (kerk)gebouw

Boeken
Jespers, Frans: Repertorium van orgels en orgelmakers in Noord-Brabant tot omstreeks 1900 138, het Noordbrabants Genootschap 1983
Tijdschriften en andere uitgaves
-

Orgel locaties

Naam gebouw Plaats Periode
Groot Gasthuis - St Joseph Paviljoen 's-Hertogenbosch -

Orgelhistorie

-

Dispositie

-

Geen
foto
beschikbaar

Bronvermelding van bovenstaand orgel

Boeken
Geen informatie aanwezig
Tijdschriften en andere uitgaves
Geen informatie aanwezig
Laatste update: 2018-04-28 16:53:29