Gereformeerde kerk
Nieuwe bestemming
Foto: Hans Vreeman
Kievitstraat 3
Grouw (Grou)

Gemeente Súdwest-Fryslân
Friesland

(Kerk)gebouw

Kerk gebouwd in 1936 naar ontwerp van architect A. Baart jr. (architect Van der Zee).
Er is besloten dat de Hervormde kerk Pieter de PKN-kerk wordt.
De kerk werd met sloop bedreigd en Heemschut heeft zich samen met de historische vereniging Aed Levwerd ingezet voor het behouden van dit bijzondere gebouw. Door de aanwijzing in 2018 tot gemeentelijk monument kan het initiatief voor de sloop van de kerk en de nieuwbouw van 16 zorgwoningen ten behoeve van de J.P van den Bent Stichting niet doorgaan. Het is een rechthoekige zaalkerk met een zadeldak tussen tuitgevels. Aan de achterzijde is een lage consistorie met eveneens een zadeldak aangebouwd.
In 1964 is aan de oostzijde het gereformeerd verenigingsgebouw De Boei gebouwd, maar deze aanbouw valt buiten de aanwijzing als monument.
De kerk werd aangepast. De banken zijn er uit. Het gebouw werd vanaf 2008 gebruikt voor andere kerkelijke activiteiten en kinderopvang.
Bewoners van het Friese Grou zijn een petitie gestart om de bouw van een woon- zorgcentrum voor jongeren met een verstandelijke beperking op de plaats van de voormalige gereformeerde kerk te ondersteunen. Tegen de plannen is wel bezwaar aangetekend door de Erfgoedvereniging Heemschut en de historische vereniging Aed Levwerd. Zij willen het kerkgebouw uit 1936 als gemeentelijk monument laten aanwijzen. Door de kerkfusie is de voormalig gereformeerde kerk in 2010 overbodig geworden. De kerk heeft nog geen definitieve bestemming, maar de protestantse gemeente Grou-Jirnsum markeerde eind oktober 2017 wel het vertrek uit het gebouw met een afscheidsdienst. Sinds de officiële fusie in 2011 tussen gereformeerd en hervormd wordt er voor de diensten gebruik gemaakt van de Sint Piterkerk.

Bronvermelding van het (kerk)gebouw

Boeken
-
Tijdschriften en andere uitgaves
contactbrief voor kerkenverzamelaars 61(2009)20, 122(2018)4, 123(2018)3

Orgel locaties

Naam gebouw Plaats Periode
Gereformeerde kerk Grouw -

Orgelhistorie

- elektronium

Dispositie

-

Geen
foto
beschikbaar

Bronvermelding van bovenstaand orgel

Boeken
Geen informatie aanwezig
Tijdschriften en andere uitgaves
Geen informatie aanwezig
Laatste update: 2018-07-19 16:19:07