Studio Vara
Nieuwe bestemming
's Gravelandseweg 78 - 80
hoek Steijnlaan
Hilversum

Gemeente Hilversum
Noord-Holland

http://www.mcogebouw.nl/pierre-palla-concertorgel

(Kerk)gebouw

Vanaf 1927 uitzendingen van de AVRO vanuit een villa aan de Witten Hullweg.
De studio is gesloopt voor de bouw van het raadhuis.
Vanaf 1928 uitzendingen vanuit de villa Sole-Mio aan de Oude Enghweg 4.
Nieuwe AVRO-studio gebouwd aan de 's-Gravelandseweg 50-52 naar ontwerp van de archtecten B. Merkelbach en Ch.F. Karsten. A. Bodon, chef de bureau, had een belangrijk aandeel in detaillering en inrichting.
Opening nieuwe studio op 5 juli 1936.
Aan de andere zijde van het Melkpad werd kort daarna een tweede complex gebouwd onder dezelfde architecten. Het complex was gereed in juli 1940. Naar de vorm kreeg de studio de bijnaam "vioolkist". De 2 studio's waren verbonden door een tunnel.
Het orgel, geplaatst in 1936 werd in de vroegere jaren bespeeld door organist Johan Jong, opgevolgd door organist Cor Steyn.
In de loop der jaren volgden diverse uitbreidingen, volgens ontwerpen van de architectenbureaus Snellebrand en Eibink, respectievelijk Merkelbach en Elling. De uitbreidingen betroffen onder meer een grote concertstudio (Studio 5) en een uitwaaierende concertzaal (Studio 1), die door toenmalig minister Marga Klompé bij de opening in mei 1969 werd geprezen als een studio die "technisch en qua vormgeving zijn weerga in Europa niet vindt."
Het complex is in 2000 door de AVRO verlaten na gereedkomen van het AKN-gebouw in het Mediapark naar ontwerp van architect Jan Hoogstad als gezamenlijk onderkomen van AVRO, KRO en NCRV, Het leegstaande VARA-studiocomplex werd betrokken door de radio-ensembles, die dringend behoefte hadden aan eigen repetitie- en opnamefaciliteiten.
Het complex werd per 1 juli 2002 verhuurd aan Veronica.
- De herbouw van het zogenaamde orgelhuis, ten behoeve van de plaatsing van het Pierre Palla Concertorgel, is (op tijd en binnen budget) met succes afgerond. Met het terugplaatsen van het orgelhuis krijgt de befaamde concertzaal van het Muziekcentrum van de Omroep zijn oorspronkelijk uiterlijk terug. De akoestiek blijft onveranderd betoverend. Toen studio 1 (1967) ontworpen werd, wilde men hier een groot theaterorgel plaatsen. Echter, toen de bouw eind jaren ’60 voltooid was, was de orgelmuziek zo uit de mode geraakt dat het daadwerkelijke orgel er nooit geplaatst is. Zodoende beschikte de studio tot in de jaren ’90 van de vorige eeuw over een leeg orgelhuis, inclusief een zogenaamde shutterwand. In de jaren ’90 is dit orgelhuis grotendeels gesloopt en heeft men er een koortribune geplaatst.

Bronvermelding van het (kerk)gebouw

Boeken
-
Tijdschriften en andere uitgaves
contactbrief voor kerkenverzamelaars 48(2002)32
de Mixtuur 20(1977)444
de Orgelvriend 9(1978)13
orgels in Ned 116

Orgel locaties

Naam gebouw Plaats Periode
Studio Vara Hilversum -

Orgelhistorie

b: Fa. A. Standaart, Schiedam 1932, Theater-orgel geplaatst ten behoeve van radio-uitzendingen. Zowel kerk- als concertorgel. Voor het kerkorgel-gedeelte had het orgel een een aparte speeltafel, vanaf 1986 overigens niet meer in gebruik. Het orgel werd beroemd bij radioluisteraars in de jaren ’30 door de vaste bespeler (en naamgever van de stichting) Pierre Palla (1902-1968).
tijdens de bouw ging de Fa. Standaart failliet. Het orgel werd voltooid door de Fa. Compton (Eng) in 1936. Het concertorgel bestaat uit een imposante speeltafel en twee orgelkamers vol pijpwerk, slagwerk- en percussie-instrumenten, en bijzondere componenten als een brandweerbel, de tamtam, Chinese gong, regengeluiden, vogelgeluiden en kerkklokken.
- Vanwege de tweede wereldoorlog kon de firma Compton vanuit Engeland het (theater/kerk) orgel niet langer onderhouden. In ons land nam de firma Flentrop deze taak op zich, later werd dat Fonteijn & Gaal.
r: Fa. Th. Strunk, Rotterdam 1941
r: Bij de algehele revisie van het orgel in 1950 heeft Cor Steyn een grote rol gespeeld. O.a. werden de klavieren toen vervangen door Compton-klavieren en werden de presets uitgebreid. Ook in de dispositie kwamen er wijzigingen.
- Speeltafel, pijpen en alle toebehoren lagen jaren opgeslagen in een loods van Werkspoor te UTRECHT.
- Het orgel werd rond 2001 definitief uit de AVRO studio verwijderd, nadat het complex eerder al in handen was gekomen van een nieuwe eigenaar.
- Het orgel werd aangekocht door de Stichting Pierre Palla Concertorgel, . Het orgel werd weer opgesteld in de Christelijke Technische School, "DE POORT" te Rotterdam. Door de NOF werden er ook weer concerten georganiseerd. Vaak door Engelse organisten, soms ook Hollandse. Vanaf deze periode zorgde een vast TECHNISCH TEAM o.l.v. Henk Spaan voor het nodige onderhoud van dit orgel.
o: SCHEVENINGEN CIRCUSTHEATER 1987; ook hier moest het orgel na verloop van tijd weer vertrekken.
o: VOORBURG kantine van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 1995
Met een groep deskundigen, adviseurs en medewerkers van het Muziekcentrum van de Omroep heeft de stichting een plan gemaakt om dit instrument een plaats te geven in Studio 1. Het orgel was vervuild en lag jarenlang in onderdelen opgeslagen in een oude loods. Voor restauratie, herbouw en gebruik worden middelen gezocht bij bedrijven, fondsen en sponsors. Het streven is om het concertorgel, dat inmiddels is geregistreerd als rijksmonument eind 2016 voor het eerst in het Muziekcentrum van de Omroep te laten klinken.
- In 2013 is ook een omvangrijk restauratie- en herbouwplan opgesteld, waarvoor een omgevingsvergunning is gevraagd en verkregen. Het orgel is overgedragen aan de orgelbouwer, waar blijft eigendom van de Stichting Pierre Palla Concertorgel, opgericht op 5 november 2012. Het concertorgel ligt opgeslagen bij de orgelbouwer in afwachting van restauratie en herbouw in Studio 1 van het Muziekcentrum van de Omroep te Hilversum.
o/r: HILVERSUM Vara studio I (waar ooit ruimte was gereserveerd voor een concertorgel) Pels & Van Leeuwen, ‘s Hertogenbosch 2013/2017; conservering van alle eertijds in de AVRO-studio aanwezige orgelonderdelen.
- Het concertorgel is eigendom gebleven van de Stichting Pierre Palla Concertorgel en het kerkorgel is overgedragen aan de orgelbouwer. Het orgel is een van de grootste originele theaterorgels van Nederland en een van de best bewaard gebleven exemplaren van Europa. Het orgel is inmiddels geregistreerd als rijksmonument.

Dispositie

Geen informatie aanwezig

Bronvermelding van bovenstaand orgel

Boeken
Geen informatie aanwezig
Tijdschriften en andere uitgaves
Geen informatie aanwezig
Laatste update: 2016-02-16 14:37:51