Ziekenhuis - Binnengasthuis
In gebruik
Foto: © Google Streetview
Oudezijds Achterburgwal 237
Amsterdam

Gemeente Amsterdam
Noord-Holland

(Kerk)gebouw

Gasthuis gebouwd in 1582 aan de rand van Amsterdam waar de Amstel de stad binnenstroomd. Het ziekenhuis betrok in dat jaar de middeleeuwse gebouwen van het Oude en Nieuwe Nonnenklooster. destijds heette het ziekenhuis het Sint Pietersgasthuis.
De naam Binnengasthuis ontstond kort daarna, toen in 1635 buiten de poorten van de explosief groeiende stad het Buitengasthuis werd gebouwd, voor zeer besmettelijke pestlijders.
Eind 19e eeuw en begin 20e eeuw kreeg het Binnengasthuis nieuwe gebouwen op het terrein, die tegenwoordig rijksmonumentaal zijn.
Zoals de tweede chirurgische kliniek en het zusterhuis gebouwd in 1897 naar ontwerp van Frans Poggenbeek. De buitenste nieuwe gebouwen ommuurden als vanouds het besloten stuk stad, dat slechts via één ingang toegangelijk was.
Samen met het Wilhelmina Gasthuis, zoals het Buitengasthuis toen heette, verhuisde het Binnengasthuis in 1981 naar de nieuwe rand van de stad. Het heet sinds het Academisch Medisch Centrum.
Het Binnengasthuis was al verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Die betrok de leegkomende gebouwen in het centrum. De Universiteit van Amsterdam heeft een subsidie toegekend gekregen van de provincie Noord-Holland voor de renovatie van een pand aan het Turfdraagsterpad op het Binnengasthuis-terrein. De Universiteit van Amsterdam heeft een subsidie toegekend gekregen van de provincie Noord-Holland voor de renovatie van een pand aan het Turfdraagsterpad op het Binnengasthuis-terrein. In de toekomst moeten de opleidingen Kunstgeschiedenis en Algemene Cultuurwetenschappen daar onder worden gebracht. Tijdens de renovatie zullen de trap, gevels, ramen en het dak worden aangepakt. Dit moet in maart 2015 worden afgerond, waarna het in de zomer wordt opgeleverd en de studies naar het gerenoveerde pand verhuizen.

Bronvermelding van het (kerk)gebouw

Boeken
-
Tijdschriften en andere uitgaves
-
Laatste update: 2015-01-30 09:56:25